YHTEYS-
TIEDOT
0400 322278 Esa Haavisto
050 3230103 Henri Haavisto
-
Kalliomursketta ja luonnonsoraa maanrakennukseen

Teiden talvikunnossapidon monet  haasteet

Vielä saadaan odottaa valkoista joulua, mutta tästä huolimatta on Haaviston Soran väki valmistautunut mahdollisiin lumisateisiin ja varsinkin jäisten teiden suolaamiseen ja hiekottamiseen. Autot tarvittavine välineineen ovat nimittäin valmiudessa joulunakin.

Esa Haavisto kertoo, että aikaisempina vuosina on tehty pitkää päivää riippumatta siitä, onko kyseessä arki vai jouluaatto. Nykyään ovat kelit ilmastonmuutoksen myötä kuitenkin muuttuneet arvaamattomammiksi ja muutos on vaikuttanut monella tavalla myös teitä auraavan urakoitsijan työhön. On suolattu ja hiekoitettu sysimustia jäisiä teitä ja hieman jo aurattu luntakin alusterällä.

Teiden talvikunnossapito vaatii ammattitaitoa.

Ammattitaitoa vaaditaan

Suomessa on yli 50 000 kilometriä päällystettyjä maanteitä. Näiden kunnossapito talvisin vaatii paljon ammattitaitoa, jolle on nykyään enemmän kysyntää osaajien eläköityessä. Urakoitsijan täytyy koneen käytön lisäksi olla tietoinen teiden talvikunnossapitoon liittyvistä säädöksistä.

Nämä säädökset ovat muuttuneet talvien lämmetessä mm. tieluokitusten päivittymisellä: ”Suomen maantiet on jaettu liikennemäärien ja liikenteellisen merkityksen mukaan talvihoitoluokkiin, joka määrittelee missä kunnossa tien on oltava. Viime talvena Väylävirasto teki koko Suomessa teiden talvihoitoluokkiin korotuksia. Parannusten myötä noin 90 prosenttia valtakunnallisesta tieliikenteestä kulkee korkeimpien hoitoluokkien teillä” (Väylävirasto, 2019). Muutoksiin vaikuttavat lisääntyneet plussakelit, jolloin talvikunnossapitoa on vaikeampaa toteuttaa.

Turvallisuus on tärkein asia

Ilmastonmuutoksen aiheuttamien haasteiden lisäksi urakoitsija saa teiden auraamisen ja hiekottamisen laadusta monenlaista palautetta ihmisiltä, jotka ovat huolissaan kotitiensä auraamisesta. Usein aurausta ja suolausta/hiekotusta toivotaan olevan enemmän tai vähemmän kuin sitä tapahtuu. Onhan se totta, että iso, hidas ja äänekäs kalusto häiritsee ihmisten arkea. Myös lumien kasaantuminen lisää kolaamistyötä ja muuttaa kävelyväylien käytettävyyttä talvisin. Tämän lisäksi aura-autot hidastavat liikennettä.

Haaviston Soralla ollaan kuitenkin sitä mieltä, että talviliikenteen turvallisuus on se ykkösasia, josta halutaan huolehtia. Tavoitteenamme on taata jokaiselle liikkujalle turvalliset väylät, sekä maanteillä, että pienemmillä taajama-alueilla. Siksi teemme tarvittaessa töitä joulunakin. Toivokaamme siis rauhassa sitä valkoista joulua ja iloista mieltä teiden talvikunnostajille ja kaikille teillä liikkujille.

Haaviston Sora toivottaa hyvää joulua.

Haaviston Sora haluaa toivottaa kaikille leppoisaa joulunaikaa!

Lähteet:

Kuntatekniikka 
Väylävirasto

Facebook ikoni Linkedin ikoni

Copyright 2020 © Haaviston Sora Oy